مالیات کارتخوان چیست و چگونه محاسبه میشود؟
کارتخوان دستگاهی است که تقریبا همه مردم با آن سروکار دارند؛ چه به عنوان مشتری و چه فروشنده. با استفاده از این دستگاه و به طور کلی پایانههای فروش، امکان پرداخت به صورت غیرنقدی برای مشتریان فراهم شده است. طی سالیان اخیر بحث در مورد مالیات دستگاههای کارتخوان بسیار داغ بوده است. با این اوصاف مالیات کارتخوان چه شرایط و قوانینی دارد؟
دارالترجمه رسمی پارسیس شامل خدمات ترجمه رسمی و تخصصی در بیش از 60 زبان زنده دنیا
بهترین افزونه های سئو وردپرس به صورت کاملا فارسی
فرم ساز آسان اولین فرم ساز کاملا فارسی وردپرس
خرید انواع ورق گالوانیزه رنگی با بهترین قیمت
خرید بلیط هواپیما مشهد تهران
خرید بلیط هواپیما تهران شیراز
باتوجه به رشد روزافزون استفاده از دستگاههای کارتخوان، مالیات این دستگاهها هم بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. با این حال هنوز هم هستند افرادی که اطلاعات زیادی در این خصوص ندارند. این موضوع ضرورت پرداختن به مالیات کارتخوان را بیش از پیش نشان میدهد.
مالیات دستگاه کارتخوان چیست؟
یکی از مهمترین دغدغههای این روزهای بیشتر دارندگان کسب و کارها یا بهتر است بگوئیم دارندگان دستگاههای کارتخوان، مالیات مربوط به این دستگاهها و نحوه محاسبه آن است. به طور کلی پایانههای فروش که امکان پرداخت غیرنقدی را برای خریداران فراهم میکنند، دو نوع هستند؛ درگاه بانکی و دستگاه کارتخوان. ثبت نام مالیات مربوط به این پایانههای فروش چه شرایطی دارد؟ آیا این مالیات هم نوعی مالیات مشاغل تلقی میشود؟
قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان در مهر ماه سال 1398 تصویب شد. طبق این قانون بانک مرکزی مکلف به ارسال اطلاعات و مشخصات دارندگان کارتخوان و درگاه بانکی به سازمان امور مالیاتی است. البته ارسال این اطلاعات از سال 1400 به صورت تکلیف درآمد. بهاینترتیب همه اشخاصی که از سال 1400 به بعد دارای دستگاه کارتخوان یا درگاه بانکی شدهاند، باید نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی اقدام کنند.
بعد از تصویب این قانون در سال 1398، بانک مرکزی اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی برای همه اشخاص دارای پایانه فروش کرد. به این ترتیب ثبت نام مالیات کارتخوان از طریق پیامک به مودیان ارسال میشود. اگر نیازمند دریافت مشاوره مالیات هستید، میتوانید با متخصصان این حوزه ارتباط برقرار کنید.
منظور از کد مالیاتی کارتخوان چیست؟
هر شخص حقیقی یا حقوقی که به هر دلیلی از کارتخوان استفاده میکند، باید اطلاعات خود را در سامانه امور مالیاتی ثبت و تشکیل پرونده بدهد. بعد از تشکیل پرونده، کدی به شخص داده میشود که کد مالیاتی نام دارد. اگر دارندگان کارتخوان به هر دلیلی اقدام به دریافت این کد و ثبت نام در سامانه امور مالیاتی نکنند، نمیتوانند از دستگاه کارتخوان استفاده کنند. موسسه محاسبان، آموزشگاه حسابداری در اصفهان، آماده ارائه خدمات مشاوره در خصوص قوانین مربوط به مالیات کارتخوان است.
همانطور که اشاره کردیم، دریافت کد مالیاتی برای همه کسب و کارها و اشخاص حقیقی ضروری است، اما دلیل این اجبار چیست؟ سازمان امور مالیاتی با وضع این قانون، سعی در ایجاد ساماندهی به درگاههای پرداخت الکترونیکی و کد مالیاتی دارد. به همین دلیل ثبت نام و دریافت کد مالیاتی کارتخوان برای همه دارندگان ضروری است. با شرکت در دوره جامع شتاب، اطلاعات کافی در این زمینه کسب خواهید کرد.
آشنایی با نحوه ثبت مالیات کارتخوان
تا اینجا با ضرورت ثبت نام مالیات کارتخوان آشنا شدید. حالا نوبت به نحوه ثبت نام مالیات دستگاه پوز میرسد. اولین قدم در ثبت نام مالیات کارتخوان و تشکیل پرونده مالیاتی، ورود به سایت یا سامانه tax.gov.ir است. بعد از ورود به سامانه، باید گزینه پیش ثبت نام را انتخاب کنید. به طور خلاصه این فرایند، شامل مراحل زیر میشود:
- بعد از ورود به سایت و انتخاب پیش ثبت نام، کلیه اطلاعات شخصی و کسب و کار شما دریافت میشود.
- اطلاعات ثبت شده توسط شما در سازمان مورد بررسی و صحتسنجی قرار میگیرد. اگر مغایرتی در اطلاعات وارد شده توسط شما وجود داشته باشد، این موضوع به شما اطلاعرسانی میشود. در این حالت باید مجددا وارد سایت شده و اطلاعات را تصحیح کنید.
- اگر اطلاعات پیش ثبت نام شما توسط سازمان مورد تایید قرار بگیرد، کد کاربری و رمز عبور برای شما ایجاد میشود. معمولا این اطلاعات از طریق پیامک به شماره تلفن ثبت شده ارسال میشوند.
- بعد از دریافت نام کاربری و رمز عبور، باید مجددا وارد سامانه شده و اطلاعات تکمیلی در خصوص بنگاه اقتصادی خود را وارد کنید. در این مرحله امکان ویرایش اطلاعات ثبت شده اولیه نیز وجود دارد.
نحوه محاسبه مالیات کارتخوان چگونه است؟
برای محاسبه مالیات کارتخوان فرمول تازهای وجود ندارد. درواقع از همان فرمول مالیات بر درآمد مشاغل برای کارتخوان هم استفاده میشود. شاید این سوال ایجاد شود که مالیات کارتخوان و مشاغل چه شباهتی باهم دارند؟ اساسا باید گفت که چیزی به نام مالیات کارتخوان به صورت جداگانه وجود ندارد! درواقع طبق قانون، تمام تراکنشهایی که به وسیله دستگاه کارتخوان انجام میشوند، نوعی فعالیت شغلی هستند. به این ترتیب مالیات کارتخوان همان مالیات مشاغل در نظر گرفته میشود.
بر این اساس نرخ مالیات هم با توجه به میزان تراکنشها و به طور کلی درآمدها متفاوت خواهد بود. برای مثال سود کسب شده نسبت به مبلغ 35 میلیون و 600 هزار تومان تا 50 میلیون تومان، مشمول 15 درصد مالیات خواهد شد. همچنین سود کسب شده نسبت به مبلغ 50 میلیون تومان تا 100 میلیون تومان، مشمول مالیات 20 درصدی میشود. برای سود بیش از 100 میلیون تومان هم مالیات 25 درصدی لحاظ میشود. البته تعیین نرخ مالیات دستگاه کارتخوان به قرارگیری کسب و کار در یکی از گروههای شغلی تولیدی، بازرگانی و خدماتی نیز بستگی دارد.
نکته مهم: مالک دستگاههای کارتخوان باید بداند که همه تراکنشهایی که در کارتخوانهای ثبت نام شده او انجام میشوند به عنوان درآمد مالک تشخیص داده میشوند. به همین دلیل باید از انجام تراکنشهای غیرضروری بپرهیزند.
مشاهده پرونده مالیاتی دستگاه کارتخوان
برای مشاهده پرونده مالیاتی تمام دستگاههای کارتخوانی که به نام شما ثبت شده، میتوانید به سامانه my.tax.gov.ir مراجعه کنید. بعد از ورود به سامانه و وارد کردن رمز عبور و نام کاربری، تمامی دستگاههای کارتخوان ثبت نام شده با نام شما قابل مشاهده خواهند بود. اگر این دستگاهها از طرف شما قابل تایید باشند به پرونده مالیاتی شما ثبت خواهند شد.
توجه داشته باشید که تمامی دستگاههای کارتخوان شما باید به پرونده مالیاتی خودتان متصل باشند. به این ترتیب تمام تراکنشهایی که از طریق این کارتخوانها انجام میشوند به عنوان مالیات کارتخوان یا مشاغل محاسبه خواهند شد.
مالیات کارتخوان سوپر مارکتها در سال 1401 چقدر است؟
همانطور که میدانید سوپر مارکتهای زیادی در سراسر کشور فعال هستند. معمولا تعداد تراکنش روزانه سوپرمارکتها بسیار بالاست و شاید اینگونه برداشت شود که مالیات کارتخوان سوپر مارکتها بالاست. از طرف دیگر بسیاری از سوپر مارکتداران اطلاعات زیادی در خصوص قوانین مالیات کارتخوان و نحوه محاسبه آن ندارند. این عدم آگاهی ممکن است به قیمت تحمل جرائم سنگین برای آنها تمام شود. به همین دلیل بهتر است سوپرمارکتداران در سراسر کشور، نسبت به تشکیل پرونده مالیات کارتخوان خود اقدام کنند.
نحوه محاسبه مالیات کارتخوان سوپر مارکتها، تفاوت چندانی با سایر اشخاص حقیقی و حقوقی ندارد. نرخ محاسبه مالیات کارتخوان را پیشتر بررسی کردیم. برای مثال اگر درآمد سالانه سوپر مارکت 1 میلیارد تومان باشد و هزینههای آن 600 میلیون تومان، مبلغ 400 میلیون تومان به عنوان سود در نظر گرفته میشود. از این مبلغ درصدی معاف از مالیات است و مابقی طبق فرمول محاسبه که ذکر کردیم، مورد محاسبه قرار میگیرند.
بررسی امکان لغو مالیات کارتخوان
حالا شاید این سوال مطرح شود که امکان لغو ثبت مالیات کارتخوان هم وجود دارد؟ پاسخ به این سوال مثبت است. برای این کار باید به سامانه ثبت نام مالیات و قسمت ساماندهی پذیرندههای بانکی مراجعه کنید. در این بخش تمام دستگاههای کارتخوان و درگاههای بانکی که با نام شما ثبت شدهاند را مشاهده خواهید کرد. همچنین امکان مشاهده دستگاهها به تفکیک اتصال شده و اتصال نشده به پرونده مالیاتی برای شما فراهم شده است.
در بخش پایین این صفحه از سایت، میتوانید نسبت به غیرفعالسازی دستگاه کارتخوان مورد نظرتان اقدام کنید. در این قسمت باید گزینه درخواست غیرفعالسازی انتخاب شود. به این ترتیب اگر به هر دلیلی قصد عدم استفاده از کارتخوان را دارید، میتوانید نسبت به غیرفعالسازی آن اقدام کنید.
عدم ثبت دستگاه کارتخوان در سامانه مالیاتی چه پیامدهایی دارد؟
به طور کلی عدم ثبت و پرداخت انواع مالیاتها برای مودیان، جرائم و پیامدهایی خواهد داشت. مالیات دستگاه کارتخوان هم از این قاعده مستثنی نیست. اگر به هر دلیلی دستگاه کارتخوان خود را طبق دستورالعمل سازمان امور مالیاتی ثبت نکنید، دستگاه مربوطه از طرف بانک مرکزی قطع خواهد شود. غیرفعال شدن دستگاه کارتخوان تا زمان ثبت نام مودی ادامه خواهد داشت.
گاهی هم برخی افراد برای دور زدن قانون مالیات کارتخوان از روشهای رایج دیگر برای تراکنشهای خود استفاده میکنند. برای مثال ممکن است از شیوه کارت به کارت استفاده کنند. در این صورت هم در صورت احراز توسط سازمان امور مالیاتی مشمول جرائم سنگینی خواهند شد.
قانون مالیات دستگاه کارتخوان سیار
شاید دارندگان دستگاههای کارتخوان سیار، گمان کنند که قوانین مربوط به مالیات کارتخوان، شامل دستگاههای سیار نمیشود، اما این یک تصور کاملا غلط است. مالیات کارتخوان، شامل همه انواع دستگاههای کارتخوان ثابت و سیار میشود.
در واقع قانونی که در سال 1398 تصویب شد، همه دارندگان دستگاههای پوز را موظف به تشکیل پرونده مالیاتی میکند. به این ترتیب تمام قوانین و شرایطی که تا اینجا مورد بررسی قرار دادیم، شامل دستگاههای کارتخوان سیار هم میشود.
چند نکته بسیار مهم در خصوص مالیات کارتخوان که باید بدانید
مالیات کارتخوان مبحثی است که تقریبا بیشتر اشخاص حقیقی و حقوقی با آن سروکار دارند. به همین دلیل بهتر است با قوانین و شرایط مربوط به آن آشنایی داشته باشند. در ادامه نکات مهمی را در خصوص مالیات کارتخوان مرور میکنیم:
- داشتن دستگاه کارتخوان به منزله داشتن شناسه یکتاست.
- مودیان مالیاتی بدون در نظر گرفتن وجود دستگاه کارتخوان، مشمول مالیات بر درآمد هستند.
- در صورت داشتن پرونده مالیاتی، تمامی اطلاعات تراکنشهای مالی از سوی بانک مرکزی برای سازمان امور مالیاتی ارسال میشوند.
- در صورت ناقص بودن اطلاعات مالیاتی، دستگاه کارتخوان مسدود خواهد شد.
- نوع دستگاه کارتخوان تاثیری روی نرخ مالیات آن ندارد.
- تمامی افرادی که دارای دستگاه کارتخوان هستند، مودی مالیاتی محسوب میشوند.
- باید اطلاعات بانکی و مالیاتی مودیان با یکدیگر همخوانی داشته باشد.
- محاسبه مالیات کارتخوان بر اساس اظهارنامه ارسالی مودیان خواهد بود.
- در صورت نداشتن اطلاعات کافی در این زمینه، بهتر است با مشاوران مجرب مشورت گرفته شود.
- در صورت داشتن دستگاه کارتخوان بلااستفاده، حتما نسبت به روشن کردن تکلیف آن اقدام کنید.
کارتخوان بدون مالیات؛ شایعه یا واقعیت؟!
در ابتدا باید گفت که این وعدهها دروغی بیش نیستند؛ پس فریب اخبار جعلی و سایتهای سوءاستفاده کننده را نخورید. تمامی تراکنشهای کارتخوانها، توسط سازمان امور مالیاتی مورد بررسی قرار میگیرد. همچنین همه دارندگان دستگاههای کارتخوان باید مالیات مربوط به تراکنشهای خود را پرداخت کنند. به این ترتیب هیچ دستگاه کارتخوانی از قلم نخواهد افتاد.
حال چرا این وعدهها دروغ هستند؟ وقتی شما اقدام به خرید دستگاه کارتخوان میکنید با شماره تماس و کد ملی شما ثبت میشود. قطعا فرد دیگری مالیات دستگاه کارتخوان شما را تقبل نخواهد کرد. به همین دلیل به محض ثبت دستگاه به نام شما و انجام تراکنش با آن، مالیات محاسبه خواهد شد.
موسسه محاسبان؛ ارائه خدمات مشاوره مالیاتی دستگاه کارتخوان
همانطور که اشاره کردیم، داشتن اطلاعات کافی در خصوص مالیات کارتخوان، برای دارندگان این دستگاهها ضروری است. اگر اطلاعات کافی در این خصوص نداشته باشید، ممکن است با مشکلات زیادی مواجه شوید. به همین دلیل بهتر است به یک مشاور مالیاتی مطمئن و کاربلد اعتماد کنید.
موسسه محاسبان با در اختیار داشتن کارشناسان باتجربه و متخصص در این زمینه، آماده ارائه خدمات و مشاوره مالیاتی به شما عزیزان است. شما میتوانید تمام سوالات خود در زمینه مالیات کارتخوان را با همکاران ما در محاسبان در میان بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در ارتباط باشید.
کلام پایانی
مالیات کارتخوان یکی از بحثهای بسیار مهمی است که بسیاری از اشخاص حقیقی و حقوقی با آن سروکار دارند. به همین دلیل آشنایی با قوانین آن بسیار ضروری است. مالیات کارتخوان درواقع همان مالیات بر درآمد مشاغل است. به عبارت دیگر چیزی تحت عنوان مالیات کارتخوان به صورت جداگانه وجود ندارد. به همین دلیل نحوه محاسبه آن هم با فرمول مالیات بر درآمد انجام خواهد شد.
تمامی دارندگان دستگاههای کارتخوان، باید اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی کنند. به همین منظور باید به سامانه مربوطه در سایت سازمان امور مالیاتی مراجعه و اطلاعات خود را ثبت کنند. باتوجه به پیچیدگیهایی که قوانین مالیاتی دارند، بهتر است در این زمینه هم به مشاوران مالیاتی کاربلد اعتماد کنید. این مشاوران اشراف کاملی به قوانین و مقررات مالیات کارتخوان دارند و میتوانند به سوالات و ابهامات شما پاسخ بدهند.
نظرات و سوالات کاربران
هم اکنون شما اولین دیدگاه را ارسال کنید.